Nu kan du lyssna på Ann-Helen och mig i Naturpodden, i ett samtal med Emil Viktor Nilsson.
Att odla egen mat och handla lokalt producerade råvaror är en viktig del i det Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren ser som ett mer hållbart samhälle. Till skillnad från dagens sätt att använda naturen som en gruva.
– Det finns ju så många olika sätt att prata om naturen på, men det vi velat bidra med är att sätta det dagliga brukandet som ett verktyg för att umgås och sköta naturen, snarare än att se jord- och skogsbruket som en naturfientlig aktivitetet som inte är natur. För det motiverar en produktionsinriktning som inte bryr sig om naturen, förklarar Gunnar Rundgren när vi satt oss ner runt köksbordet.
– Det har ju funnits strömningar som går ut på att det bästa som människan kan göra för naturen är att isolera sig i staden. Att dra sig undan från det levande, åka till Mars eller ladda upp våra hjärnor på en dator så att våra kroppar inte finns där och gör skada. Vi tycker att det synsättet är bedrägligt för att det gör att vi inte tar ansvar för vårt avtryck. Vi måste ta mer ansvar. Idag använder vi naturen som en gruva, säger Ann-Helen Meyer von Bremen bestämt.